Zapraszam do współpracy wprawnych testerów i tych zupełnie początkujących:
Ciasto:
300g mąki
200g margaryna do pieczenia (Np. Kasia)
200g cukru
3 żółtka
4 łyżki śmietany
szczypta soli
Masa cytrynowa:
9 jaj (całych)
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
Beza (opcjonalnie):
białka
cukier
-
Przesianą mąkę, margarynę, cukier, żółtka, śmietanę i sól posiekać nożem,
szybko zagnieść ciasto i włożyc do lodówki na 1h. (albo wystawić na zewnątrz gdy Zima tylko trzeba uważać na złodzieji, świętego Mikołaja, dzikie zwierzęta i świętego Mikołaja w przebraniu dzikiej świni) (wstawiając do lodówki trzeba uważać na dzikie zwierzęta w przebraniu domowników). -
Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok
połączyć ze startą skórką. -
Formę posmarować margaryną i opruszyć mąką a następnie wyłożyć ciastem. Podpiec w temperaturze 170C aż do zbrązowienia.
-
W osobnej misce porządnie ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Otrzymaną masę przełożyć na podpieczony placek.
-
Piec ok. 40 min w nagrzanym do temp. 170C piekarniku.
-
opcjonalna Beza: Pod koniec ubić białka z cukrem w niederministycznej ilości i proporcji 2 białka:3 łyŻeczki cukru. Podpiec aż do utworzenia się bezy.
Uwaga
... Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.
... Tarta traci na smaku po 2 latach przechowywania.
... Tarta ponownie zyskuje na smaku po 20 latach przechowywania ale tylko w noc świętojańską.
<font color="red">xort!</span>
Ostatnio zmumifikowany: 2000 p.n.e przez Kapustka