beta test

0

Zapraszam do współpracy wprawnych testerów i tych zupełnie początkujących:

Ciasto:
300g mąki
200g margaryna do pieczenia (Np. Kasia)
200g cukru
3 żółtka
4 łyżki śmietany
szczypta soli

Masa cytrynowa:
9 jaj (całych)
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany

Beza (opcjonalnie):
białka
cukier

  1. Przesianą mąkę, margarynę, cukier, żółtka, śmietanę i sól posiekać nożem,
    szybko zagnieść ciasto i włożyc do lodówki na 1h. (albo wystawić na zewnątrz gdy Zima tylko trzeba uważać na złodzieji, świętego Mikołaja, dzikie zwierzęta i świętego Mikołaja w przebraniu dzikiej świni) (wstawiając do lodówki trzeba uważać na dzikie zwierzęta w przebraniu domowników).

  2. Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok
    połączyć ze startą skórką.

  3. Formę posmarować margaryną i opruszyć mąką a następnie wyłożyć ciastem. Podpiec w temperaturze 170C aż do zbrązowienia.

  4. W osobnej misce porządnie ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Otrzymaną masę przełożyć na podpieczony placek.

  5. Piec ok. 40 min w nagrzanym do temp. 170C piekarniku.

  6. opcjonalna Beza: Pod koniec ubić białka z cukrem w niederministycznej ilości i proporcji 2 białka:3 łyŻeczki cukru. Podpiec aż do utworzenia się bezy.

Uwaga
... Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.
... Tarta traci na smaku po 2 latach przechowywania.
... Tarta ponownie zyskuje na smaku po 20 latach przechowywania ale tylko w noc świętojańską.

<font color="red">xort!</span>

Ostatnio zmumifikowany: 2000 p.n.e przez Kapustka

0

Jak nie zapomne, to przetestuje.

0

Ja to zrobie ze srodkow dostepnych w alkoholicznym akademiku...dodam tez cebule (mniam)

0

200g margaryna do pieczenia (Np. Kasia)

Burżuju Ty jeden: Palma jest tańsza i lepsza :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1