co gotujecie na obiady brak mi pomyslow ?
Co macie na obiad?
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Lokalizacja: Space: the final frontier
- Postów: 26433
Naleśniki, Placki ziemniaczane, knedle, pierogi...
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
głównie ryby na parze z czosnkiem i masłem. Do tego warzywa lub świeże bagietki
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
To chyba dobry wątek by polecić bloga kulinarnego :)
http://foodtrek.pl
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
To chyba dobry wątek by polecić bloga kulinarnego :)
http://foodtrek.pl
Ooo Aurelia pisze bloga..:). Jakim aparatem fotografujesz?
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Postów: 1219
I co zrobiłeś na obiad? Chciałem podrzucić jakieś pomysły, ale już jest w sumie po obiedzie :D.
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Postów: 4883
piers z kurczaka ktory byl wczesniej w marynacie upieczony w piekarniku z sosem pomaranczowym (wlasnej roboty) i zurawinowym do tego kasza gryczana i salatka domowej roboty
polecam
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Lokalizacja: Tuchów
- Postów: 12269
Makaron z sosem serowym, posypany szczypiorkiem.
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Lokalizacja: Małopolska
- Postów: 649
ziemniaczki ze smietanka
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Lokalizacja: Genewa
- Postów: 597
Pierś kurczaka - pokrojona w prostopadłościany (bo to dłuższe niż kostka ;) ) i trzymana w marynacie przez 30+min:
- Sok z cytryny (jedna cytryna)
- Oliwa z oliwek (troszeczkę, około łyżki)
- Ocet balsamiczny (podobnie jw.)
- Coś słonego (używam sosu sojowego, ale można użyć przyprawy Maggie czy chociażby soli).
Potem wrzucamy do piekarnika razem z marynatą (w sumie okres marynowania można spokojnie pominąć, ale ja lubię jak mięso trochę bardziej nią przejdzie) i pieczemy aż odparuje - z wierzchu będzie pięknie kruche a w srodku trochę soczyste.
Zazwyczaj podaję z makaronem ze szpinakiem i sałatką z roszponki+pomidory+cytryna+czosnek+sól+pieprz.
Oprócz procesu marynowania, całość robi się jakoś pół godziny. W czasie kiedy mięso się piecze robię makaron i sałatkę. Pół godziny i jest gotowy obiad ;)
- Rejestracja: dni
- Ostatnio: dni
- Postów: 424
Makaron z pesto i orzechami nerkowca
pesto bazyliowe -2 łyżki
makaron pełnoziarnisty penne –120 g
orzechy nerkowca –10 sztuk
cukinia –1/3 sztuki
cebula, czosnek, przyprawy
Cebulę, czosnek i cukinię pokroić, podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Dodać ugotowany makaron, pesto i orzechy. Pycha